• banner1

Alles wordt nieuw

Ik heb een nieuw koffiezetapparaat. Het oude was echt versleten en werkte niet meer goed. Het haakje dat voorkomt dat de koffie blijft doorlopen als je de kan wegneemt, was afgebroken. Natuurlijk heb ik me goed geïnformeerd en bewust voor een bepaald model gekozen. Beslissend waren twee voordelen: ten eerste zet het apparaat zichzelf weer af. Ik hoef me dus niet meer bang af te vragen: heb ik echt mijn koffiezetapparaat uitgezet voor ik het huis verlaten heb? Maar veel belangrijker was het tweede voordeel: mijn koffiezetapparaat heeft een timer. Ik moet helaas zeggen: ik ben geen ochtendmens. Ik vind het echt lastig om 's morgens op te staan. De ochtendstond heeft goud in de mond, zegt men soms. In het Engels is het de vroege vogel die de worm vangt. Maar ik vind van niet. Ik ben een mens en houd niet van wormen, echter wel van lang slapen.

Maar nú, nu is alles veranderd. Want ik kan de timer aanzetten. Dat doe ik 's avonds wanneer ik naar bed ga. En nog vóór ik wakker word, zet het koffiezetapparaat al koffie. Het werkt reeds terwijl ik nog slaap. Als mijn wekker afgaat en ik de ogen opendoe, ruik ik al de koffie. Heerlijk! Ik lig in bed, ik ruik de koffie, ik weet dat deze dag goed begint en ik heb een reden om op te staan en in beweging te komen. De koffie roept en ik sta op. Ik ben moe, maar kijk gelukkig uit naar een lekkere bak sterke, hete koffie.

Ik vertel dat allemaal vanwege een Bijbelse tekst. Want er zijn Bijbelse teksten die een nieuwe morgen aankondigen, een nieuwe dag, eigenlijk zelfs een nieuwe wereld die gaat komen. Alles wordt nieuw. Johannes schrijft in Openbaring 21:1-4:


https://madameblogt.files.wordpress.com/2008/10/ochtend.jpg en https://communionwithjesus.files.wordpress.com/2012/07/morningsun.jpegIk zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer. Toen zag ik de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, uit de hemel neerdalen, bij God vandaan. Ze was als een bruid die zich mooi heeft gemaakt voor haar man en hem opwacht. Ik hoorde een luide stem vanaf de troon, die uitriep: 'Gods woonplaats is onder de mensen, hij zal bij hen wonen. Zij zullen zijn volken zijn en God zelf zal als hun God bij hen zijn. Hij zal alle tranen uit hun ogen wissen. Er zal geen dood meer zijn, geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn, want wat er eerst was is voorbij.'

Er staan veel zulke teksten in de bijbel. Teksten van hoop. Teksten die vertellen dat er een nieuwe wereld aan het komen is. De nieuwe wereld komt, de nieuwe dag breekt aan.

En soms denk ik: deze teksten zijn een beetje zoals de timer van mijn koffiezetapparaat door God bedoeld. We liggen er nog, slapend, vermoeid van de ellende van deze wereld, moe van de uitdagingen van ons persoonlijke leven. Maar deze teksten ruiken al naar een nieuwe wereld. Ze maken duidelijk dat iets komt dat heerlijk is - net zoals bij mij de geur van koffie in de ochtend. En deze teksten brengen ons in beweging. Deze visioenen doen ons opstaan, motiveren ons om naar deze nieuwe wereld toe te gaan. Ze lokken ons om te gaan en te blijven gaan.

Ds. Stefan Gradl

De Ring, februari 2019.