• banner1

Schatkist

Een kennis van me kreeg op haar verjaardag een bijzonder cadeau: een schatkist. Als zij hem open deed, was ze verbaasd. De kist was leeg. “Hij is bedoeld voor herinneringen aan mooie dingen die je beleeft. Aan ervaringen die je gelukkig maken en deugd doen. Aan al wat je leven rijker maakt”, zei de vrouw die haar de schatkist had geschonken.

Na een bepaalde tijd begon de kennis van mij de schatkist te vullen. Met een schelp die ze tijdens haar vakantie bij het wandelen aan het strand gevonden had. Met een boek dat haar nieuwe inzichten had gegeven en haar leven had verrijkt. Ze legde een foto van haar gezin in de kist en een brief die iemand haar had geschreven en die veel voor haar betekende. Inmiddels hebben vele dingen hun plaats in de schatkist gevonden. “Als ik een moeilijke dag heb gehad, kijk ik er ‘s avonds vaak in”, zegt ze. “Deze herinneringen geven me kracht. Deze schatten van mijn leven vrolijken me op.”

overdenking schatkistIk vind dat een boeiend idee. De mooie dingen die je beleeft gaan snel voorbij en zijn meteen weer verdwenen. Maar juist in moeilijke tijden is het goed om niet te vergeten dat er meer is dan de problemen en de zorgen die nú zwaar belasten. Vaak denk je in zo’n situatie dat het hele leven alleen maar uit moeilijkheden bestaat. Als je dan weet dat je ook veel moois hebt beleefd, dan heb je een schat in jezelf. En uit die schat kun je putten. Op die schat kun je teren.

De herinnering aan het mooie en het goede dat je hebt meegemaakt, is de schatkist van de ziel.

Ook de Bijbel nodigt ons uit om de goede dingen niet te vergeten, maar ze te waarderen en er dankbaar voor te zijn. Vele Bijbelplaatsen doen dit.

Een mooi voorbeeld daarvoor is Psalm 103:

Prijs de Heer, mijn ziel,

prijs, mijn hart, zijn heilige naam.

Prijs de Heer, mijn ziel,

vergeet niet één van zijn weldaden.

Dat je ziel een schatkist van goede herinneringen moge zijn,

wenst je,

Ds. Stefan Gradl

De Ring, oktober 2018.